Nyt

Kokoelmanäyttely Kasvokkain

Pysyvä näyttely

Kokoelmanäyttely kertoo kohtaamisista

”Mulla oli aina tarve mennä sisälle joukkoon ja mukaan, se on minusta aivan luonnollista. Siitä syystä olen erilainen kuin muut tutkijat, että en mä tutki, mä elän siellä mukana”.

Helinä Rautavaara

Kokoelmanäyttelyssä on esillä Helinä Rautavaaran keräämiä taide-, rituaali- ja käyttöesineitä Afrikasta, Aasiasta ja Latinalaisesta Amerikasta sekä museon hankkimia uudempia esineitä ja valokuvia. Ensimmäiset niistä Rautavaara hankki matkoiltaan 1950 luvulla, uusimmat museon on saanut lahjoituksena vuonna 2014.

Helinä Rautavaara sai hankittua esineitä, koska hän oli matkoillaan tutustunut käsityöläisiin ja kauppiaisiin. Rituaaliesineitä voidaan tarvita edelleen kohtaamisissa, joissa kaukana kotimaastaan asuvat ihmiset kokoontuvat viettämään perinteisiä juhliaan.

Kokoelmanäyttelyn teemana on kohtaaminen. Näyttelyosuuksia on kuratoitu yhdessä pääkaupunkiseudulla asuvien lähdeyhteisöjen edustajien kanssa.

Kuva: Karri Anttila / Lvngroom

Lue lisää Helinä Rautavaarasta elämäkertajulkaisusta museon Issuu-tilillä.

Kuuntele YLEn Peukaloliisan matkassa – Ylen Matkakuume-sarjassa museon Sound Cloud -tilillä.

Peukaloliisa eli Helinä Rautavaara kirjoitti Seura-lehteen matkoiltaan jatkokertomuksia. Nimen Peukaloliisa hän sai, koska matkanteko edistyi pääasiassa liftaamalla.

Ylen Matkakuume-sarjan osat vievät kuuntelijat Pohjois-Afrikkaan, Lähi-Itään, Ceylonille sekä Nepaliin. Ohjelman on toimittanut Kai Ristola.

Lue lisää kokoelmaesineistä

Kokoelmanäyttely Kasvokkain, suomeksi (PDF)

The Collection Exhibition Face to Face, in English (PDF)

Samlingsutställningen Ansikte mot ansikte, på svenska (PDF)

Kuvat: Karri Anttila / Lvngroom