Helinä Rautavaara

Rohkea maailmanmatkaaja

Kuva: Helinä Rautavaaran museon kuvakokoelmat.

Filosofian maisteri Helinä Rautavaara (1928-1998) teki elämäntyönsä eri kulttuurien ja uskontojen dokumentoijana. Hän matkusti 1950-luvulla yliopistosta valmistumisensa jälkeen toimittajana Euroopan ulkopuolisiin kohteisiin. Nämä matkat Pohjois-Afrikkaan, Lähi-itään ja Etelä-Aasiaan tulivat tutuiksi Suomen kansalle värikkäästi kirjoitettujen Seura-lehden artikkelien kautta. Keräämästään aineistosta Rautavaara valmisti myös ensimmäiset radio- ja televisio-ohjelmansa. Myöhemmiltä matkoilta kertyi suuri määrä valokuvia, kaitafilmiä, ääninauhoitteita sekä videokuvaa.

Helinä Rautavaara keräsi aineistoa väitöskirjaa varten ja oleskeli pitkään Latinalaisessa Amerikassa ja Afrikassa. Väitöskirja ei valmistunut, mutta Rautavaara oppi kohteista paljon. Suomessa hän tuli tunnetuksi persoonallisena Latinalaisen Amerikan, Karibian ja Afrikan tuntijana, joka omisti viimeiset vuotensa museohankkeen valmisteluun.

Rautavaara käytti hyvää yleissivistystään ja esiintymistaitoaan laajan kontaktiverkoston luomiseen eri maanosissa. Hän hyödynsi myös Suomen puolueetonta mainetta. Taiteellinen luovuus oli yhtä tärkeä työkalu Rautavaaran keräilytyössä kuin kirjallinen taustatietokin.

Uteliaisuus ja halu seurata omaa intohimoaan liittävät Rautavaaran varhaisten naispuolisten tutkimusmatkailijoiden joukkoon. Myös he liikkuivat maailmalla yksin ja kevyin kantamuksin.

Tutustu Helinä Rautavaaran keräämään aineistoon YLEn elävässä arkistossa.

Lue Helinä Rautavaaran elämäkerta

Kuuntele YLEn Peukaloliisan matkassa – Ylen Matkakuume-sarjassa museon Sound Cloud -tilillä.

Peukaloliisa eli Helinä Rautavaara kirjoitti Seura-lehteen matkoiltaan jatkokertomuksia. Nimen Peukaloliisa hän sai, koska matkanteko edistyi pääasiassa liftaamalla.

Ylen Matkakuume-sarjan osat vievät kuuntelijat Pohjois-Afrikkaan, Lähi-Itään, Ceylonille sekä Nepaliin. Ohjelman on toimittanut Kai Ristola.