Menneet

Kestävät kaupungit ja yhteisöt – Rauli Virtasen matkassa maailmalla

22.4.2022 - 26.2.2023

Ulkomaantoimittaja Rauli Virtasen kuvia maista, joissa ihmisten huominen on pandemian ja poliittisten muutosten vuoksi entistä epävarmempi.

Yli puolet maapallon väestöstä asuu kaupungeissa. Erityisen nopeaa kaupungistuminen on kehittyvissä maissa. On arvioitu, että vuoteen 2050 mennessä kaupungeissa asuu jo kaksi kolmasosaa maailman asukkaista. Nopea kaupungistuminen tuo uusia mahdollisuuksia, mutta myös suuria sosiaalisia, taloudellisia ja ympäristöön liittyviä haasteita.

Ulkomaantoimittaja Rauli Virtanen on raportoinut suomalaisille maailman tapahtumista 1970-luvulta lähtien. Lukuisilla matkoillaan hän on todistanut sotien, kriisien ja vallankaappausten lisäksi myös kehitystä ja onnistumisia.

Virtasen laajasta kuva-arkistosta näyttelyyn on valittu kestävästä kehityksestä kertovia kuvia Afganistanista, Nepalista, Myanmarista, Keniasta ja Etiopiasta. Kuvat vievät katsojan Kiberan slummiin, Kabulin kaduille ja Myanmarin Inle-järvelle. Kaikki kuvat on otettu Suomen kehitysyhteistyön kumppanimaista, joissa Virtanen on vieraillut useasti. Kaikissa näissä maissa ihmisten huominen on pandemian ja poliittisten muutosten vuoksi nyt entistä epävarmempi.

Näyttelyn pääosassa ovat ihmiset ja heidän selviytymistarinansa. Matkoillaan Virtanen on nähnyt, miten äärimmäisen vaikeissa olosuhteissa elävät naiset ja miehet tekevät kaikkensa rakentaakseen parempaa tulevaisuutta: ”Eri puolilla maailmaa kohtaamieni ihmisten peräänantamattomuus, usko parempaan huomiseen ja lasten tulevaisuuteen panostaminen ovat jättäneet minuun pysyvän jäljen.”

YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden (Agenda 2030) ympärille rakentuva näyttely toteutettiin yhdessä Suomen YK-liiton kanssa. Näyttely oli osa ulkoministeriön rahoittamaa, kaksivuotista globaalikasvatushanketta. Näyttelyn aikana järjestettiin opastuksia ja muuta ohjelmaa koululaisille, erityisryhmille, ikääntyneille ja suurelle yleisölle.

Kuvassa: Sadonkorjuuta Mandalayn alueella Myanmarissa. Kuva: Rauli Virtanen 2013

Katso meneillään olevat näyttelyt

Nyt

From Zero to Hero

21.3.2024 - 2.2.2025

Nyt

Kokoelmanäyttely Kasvokkain

Pysyvä näyttely