2. aste

Museon kesänuoria vuonna 2022. Kuva: Karri Anttila / Lvngroom

Kulttuurit kohtaavat

Kulttuurit kohtaavat -opastuksella tarkastellaan kulttuurien välistä kohtaamista ja kulttuuristen piirteiden sekoittumista. Kulttuurit ovat kautta aikojen olleet vuorovaikutuksessa keskenään. Erilaiset kulttuuriset vaikutteet ovat siirtyneet mantereelta toiselle kaupan, uskontojen, työnteon, kolonialismin, orjuuden, lähetystyön, pakolaisuuden ja sotien mukana.

Opastuksella pohditaan myös kaupungistumista eri puolilla maailmaa. Esiin nousee erilaisia kulttuuri-identiteettejä, kulttuuriperintöä ja kestävää kehitystä museoesineiden, keskustelun sekä toiminnallisten tehtävien avulla.

Opastukset ovat osa ulkoministeriön rahoittamaa Kaupungit & yhteisöt – Kestävää kehitystä kulttuurin keinoin- globaalikasvatushanketta ja ne ovat maksuttomia. Tarjolla helmikuuhun 2023 asti.

Kohderyhmä: Yläkoululaiset ja 2. asteen opiskelijat
Kesto: 60 min. 
Hinta: Kouluille maksuton
Lisätietoja ja varaukset: info@helinamuseo.fi

Kulttuuriperintö ja yhteisöt- Rauli Virtasen matkassa maailmalla

Millaisessa maailmassa elämme?

Opastuksella ulkomaantoimittaja Rauli Virtasen kuvat ja tarinat Afganistanista, Myanmarista, Nepalista, Keniasta ja Etiopiasta johdattavat pohtimaan kestävää kehitystä, kaupungistumista sekä kulttuurien moninaisuutta. 

Mikä merkitys kulttuuriperinnöllä on erilaisten yhteisöjen elämässä? Opastuksella tehdään yhdessä toiminnallisia tehtäviä ja tutustutaan YK:n Kestävän kehityksen tavoiteohjelmaan (Agenda2030) kulttuurien näkökulmasta.

Opastus sopii hyvin mm. maantiedon, historian, uskonnon, elämänkatsomuksen, äidinkielen sekä yhteiskuntaopin tunneille.

Opastukset ovat osa ulkoministeriön rahoittamaa Kaupungit & yhteisöt – Kestävää kehitystä kulttuurin keinoin- globaalikasvatushanketta ja ne ovat maksuttomia. Tarjolla helmikuuhun 2023 asti.

Kohderyhmä: 2. aste
Kesto: 45-60 min
Hinta: Kouluryhmille maksuton.
Mahdollisuus myös etätoteutukseen.
Lisätietoja ja varaukset: info@helinamuseo.fi

Empatiapeli oleskeluvan hakemisesta Suomessa

Tuhat ja yksi tarinaa -empatiapelissä luokka pääsee tutustumaan viiden eri maahanmuuttajan tarinaan ja auttamaan heitä hakemaan oleskelulupaa Suomesta. Peli auttaa ymmärtämään syitä maahanmuuton takana ja hahmottamaan oleskelulupaprosessia. Syitä lähteä on monia ja jokaisella tulijalla on oma tarinansa. Peli ja sen jälkeen pidettävä yhteinen purku tehtävineen valottaa ihmisiä tarinan takana ja haastaa maahanmuuttoon liittyviä ennakkoluuloja.

Museolta tulee peliä pitämään pelinohjaaja, joka rakentaa pelin luokkatilaan ja vetää pelin jälkeisen yhteisen purkupajan.

Peli toteutettiin osana laajempaa Olen eurooppalainen -hanketta.

Kohderyhmä: yläkoulut ja 2.aste
Pelin kesto: 30 min + yhteinen purku (15-30 min)
Hinta: 80 euroa/ peli + matkakustannukset julkisilla kulkuvälineillä.
Lisätietoa ja varaukset: info@helinamuseo.fi