Turvapaikkana museo

Museot kotoutumista tukemassa

Turvapaikkana museo-hankkeen tilaisuuksia Helinä Rautavaaran museossa, Tapiolassa Ahertajankujalla. Kuva: Kristina Tohmo 2016.

Museomme ideoima ja johtama Turvapaikkana museo -hanke oli viidentoista museon yhteinen voimannäyte.

Museot järjestivät vuosina 2016-2018 omilla paikkakunnillaan näyttelyitä, opastuksia, liikunta- taide- ja kädentaitotyöpajoja, juhlia ja muita tapahtumia turvapaikanhakijoille. Tavoitteena oli kehittää ja juurruttaa museoissa tapahtuvaa toimintaa, joka tähtää turvapaikanhakijoiden ja maahanmuuttajien kotoutumiseen, toimintakyvyn parantamiseen, aktiiviseen kansalaisuuteen tukemiseen ja hyvinvointiin.

Kuva: Kristina Tohmo

Yli 10 000 turvapaikanhakijaa ja maahanmuuttajaa osallistui hankkeen toimintoihin. Turvapaikkana museo –hanke sai rahoitusta opetus- ja kulttuuriministeriöltä. Hanketta esiteltiin pohjoismaisten ministereiden tapaamisessa Helsingissä.

Hankkeen yhteistyökumppaneita olivat Espoon modernin taiteen museo EMMA, Lelumuseo Hevosenkenkä, Suomen Kellomuseo, Espoon kaupunginmuseo, Helsingin taidemuseo HAM, Hotelli- ja ravintolamuseo, Valokuvataiteenmuseo, Aineen taidemuseo, Kuopion kulttuurihistoriallinen museo KUHMU, Pohjois-Karjalan maakuntamuseo, Juminkeko säätiö, Aboa Vetus & Ars Nova, Serlachius museot ja Sagalundin museo.

Lataa hankkeen julkaisu:
Turvapaikkana museo. Museot turvapaikanhakijoiden kohtaamispaikkana. (Museoliitto.fi)
Toimittanut Riika Huitti-Malka, Helinä Rautavaaran museo (2018)