Aktuellt

30.3.2022 – Vårt museum belönades med utmärkelsen Årets antropologiska bedrift

Affisch från dokumentärfilmen A Hundred Year Journey.

I samband med årsmötet den 30 mars 2022 belönade Antropologiska Sällskapet i Finland Helinä Rautavaaras museum med priset Årets antropologiska bedrift 2021. I prismotiveringen konstateras bland annat att ”Verksamheten som Helinä Rautavaaras museum bedriver är ett utmärkt exempel på hur kunskap och en antropologisk infallsvinkel kan tas tillvara på ett mångsidigt sätt i museiarbetet, och därtill införlivas i den samhälleliga debatten och utvecklingen”. 

”Utmärkelsen är en fin erkänsla för tjugo år av [idogt] arbete” konstaterar museidirektören Ilona Niinikangas. ”I en föränderlig värld är museernas roll betydelsefull. Vi bevarar inte endast det förflutna, utan verkar också för framtiden. Vi vill visa att ett litet etnografiskt museum i Finland kan vara en mer inflytelserik aktör än storleken förutsätter. Därför har vi också förmågan att klara av globala utmaningar tack vare antropologisk expertis och museologiska metoder.”

Här kan du läsa Antropologiska Sällskapet i Finlands motiveringstext i sin helhet på finska: http://www.antropologinenseura.fi/fi/2022/vuoden-antropologinen-teko-2021