Aktuella

Samlingsutställningen Ansikte mot ansikte

permanent utställning

”Jag hade alltid ett behov av att sälla mig till gruppen. För mig kändes det helt naturligt. Så till vida är jag olik andra forskare att jag egentligen inte forskar, utan är ett slags medlevare”.

Helinä Rautavaara

I samlingsutställningen kan du ta del av de konst-, ritual och bruksföremål Helinä Rautavaara hade med sig från sina resor till Afrika, Asien och Latinamerika, men därtill även nyförvärv i form av artefakter och fotografier. De första härstammar från Rautavaaras resor på 1950-talet, medan de nyaste är donationer från 2012. 

Eftersom Helinä Rautavaara kom i kontakt med både hantverkare och handelsmän på sina resor lyckades hon ständigt utöka sin samling. För dem som bor långt från sina tidigare hemtrakter kan behovet av ritualföremål uppstå plötsligt inför en sammankomst när de ska fira sina högtider på sedvanligt vis.

Temat för samlingsutställningen är sammankomster och möten. Delar av utställningen har producerats i samarbete med i huvudstaden bosatta representanter för enskilda källsamhällen, vars artefakter vi ställer ut.

Foto: Karri Anttila / Lvngroom

Klicka på länken till museets ISSUU-konto och läs mer om Helinä Rautavaara i den finskspråkiga levnadsteckningen: https://issuu.com/rautavaarahelina/docs/elamakertaopas

Lyssna på avsnitten i YLE:s resfeberserie om ”Tummelisa” (YLEn Peukaloliisan matkassa – Ylen Matkakuume-sarjassa) på finska genom att klicka på länken till museets SoundCloud-konto: https://soundcloud.com/user-276187023

Under pseudonymen Peukaloliisa (Tummelisa) skrev Helinä Rautavaara resereportage för tidskriften Seura. Namnet föll sig naturligt eftersom hon mestadels färdades genom att lifta eller ”åka på tummen”.

Den finskspråkiga ”Resfeberserien” tar lyssnarna till Nordafrika, Mellanöstern, Shri Lanka (tidigare Ceylon) och Nepal. Programredaktör är Kai Ristola.

Läs mer om föremålen i vår samling

Kokoelmanäyttely Kasvokkain, suomeksi (PDF)

The Collection Exhibition Face to Face, in English (PDF)

Samlingsutställningen Ansikte mot ansikte, på svenska (PDF)

Foton: Karri Anttila / Lvngroom

Se aktuella utställningar

Aktuella

From Zero to Hero

21.3.2024 - 2.2.2025